van de Kraaijenbergse Plassen zijn nog overblijfselen te vinden van het maasheggenlandschap, dat deel uitmaakt van het oude cultuurlandschap. Dit landschap kenmerkt zich door een mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen, met een bijzondere diversiteit aan planten en dieren. Dankzij de UNESCO Mens en Biosfeerstatus maakt dit gebied deel uit van een wereld-wijd netwerk.
Wateractiviteiten
De Kraaij biedt uitstekende mogelijkheden voor watersport en strandrecreatie. De Kraaijenbergse Plassen, bestaande uit 9 plassen, bieden voor ieder wat wils, of het nu surfers, vogelspotters, zonaanbidders of andere recreanten zijn. Met 475 hectare water is het een ideaal watersportgebied, waarbij specifieke plassen zijn toegewezen aan activiteiten zoals surfen, varen, vissen en natuurbeleving.
Of je nu per boot het water op wilt, wilt roeien, kanoën, surfen of duiken, alles is mogelijk. Er zijn natuurlijk wel regels van toepassing, zoals het verbod op jetski’s, waterscooters, waterski’s en wakeboards in het Kraaijwater. Speciale recreatiestranden zijn aangelegd bij bepaalde plassen, waardoor er voor iedereen een geschikte plek is, van gezinnen tot sportieve recreanten. Met de
mogelijkheid om te zwemmen, windsurfen, zeilen en snorkelen, bieden de plassen diverse recreatieve activiteiten. Voor degenen zonder boot is het huren van een sub een leuke en avontuurlijke optie. Subverhuur Let’s Row kan je er ongetwijfeld mee van dienst zijn.
De weelderige natuur rondom de Kraaijenbergse Plassen maakt het gebied ook ideaal voor wandel-en fietstochten. Met de paden en het bestaande knooppuntennetwerk kun je eenvoudig een boeiende, eigen route plannen. Bankjes en picknicktafels langs de paden bieden de gelegenheid om te genieten van de prachtige omgeving.
Of fiets de speciale route langs de Kraaijenbergse Plassen en maak een prachtige tocht langs verschillende natuurgebieden van 45 kilometer. Onderweg kom je langs diverse Brabantse Juweeltjes zoals Kasteel Tongelaar en De Kreitsberg. Bekijk de route hier en zie met eigen ogen waarom UNESCO verliefd is geworden op deze regio.