Een korte historie van Brabant
Het Hertogdom Brabant bestond van 1183 tot 1795 en vormde het hart van de Nederlanden. Het grondgebied bestond voornamelijk uit drie Belgische provincies die we nu kennen als Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest én het merendeel van de hedendaagse Nederlandse provincie Noord-Brabant. Erg groot dus! Wist je dat de hedendaagse vlag van België is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Brabant: zwart, geel en rood?
In 1568 brak de Tachtigjarige Oorlog uit. In het begin hield Brabant zich afzijdig, maar na de Pacificatie van Gent verenigden alle gewesten zich tegen de aanwezigheid van de Spaanse troepen. Brabant was de initiatiefnemer van deze opstand. Aan het einde van de oorlog was Brabant echter sterk verzwakt en ontstond er opnieuw onrust, dit keer tussen calvinisten en katholieken.
Waarom Noord-Brabant?
Het Noorden van Brabant fungeerde in die tijd voornamelijk als een militaire bufferzone voor de Republiek der Verenigde Nederlanden. In tegenstelling tot de rest van de burgers in de Republiek, waren de mensen in Brabant na de tachtigjarige oorlog nog voor het overgrote deel katholiek. Pas in 1795 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden omvergeworpen en werd de Bataafse Republiek gesticht, waarin katholieken wél als gelijkwaardige burgers werden gezien. Echter het duurde nog tot de val van Napoleon in 1815 tot het gehele gebied van de oude hertogdom Brabant weer in één staat verenigd werd. Nu verdeeld in drie provinciën: Noord-Brabant, Antwerpen en Zuid-Brabant. Dat is de reden dat we de provincie zoals we hem nu kennen ‘Noord-Brabant’ noemen.
Ontdek de historie van Brabant
Om je te helpen de historie van Brabant te ontdekken hebben we verschillende juweeltjes voor je geselecteerd met een groot historisch karakter. Echte unieke plekken die je niet vaak tegenkomt. Neem bijvoorbeeld Kasteel Heeswijk, dat al bijna duizend jaar oud is. De bewogen geschiedenis, die wel teruggaat tot het jaar 1080, is nog duidelijk voelbaar op het prachtige landgoed.
Ook de Kilsdonkse Molen is een bezoekje waard. Deze unieke watervluchtmolen is nog de enige in Nederland en ook in Europa erg zeldzaam. De watergedreven dubbele slag oliemolen, de nog aanwezige oliekelder, de grote productiecapaciteit en het gebruik van veel ijzer maakt de Kilsdonkse Molen uniek op internationaal niveau.
De vrijstaat land van Ravenstein is ook erg bijzonder. Vanaf 1360 werd het land van Ravenstein een vrijstaat, wat betekende dat het een stukje soeverein land was en niet werd bestuurd door de Republiek der Verenigde Nederlanden, maar door Duitse vorstenhuizen. Er heerste toen zelfs al godsdienstvrijheid in dit stukje land! In het gebied vestigden diverse religieuze ordes en zij lieten verschillende kloosters, kerken, kapellen en abdijen na. Vandaag de dag is er dus nog genoeg historisch erfgoed te ontdekken.
Ben je benieuwd naar hoe het echte Brabantse boerenleven er vroeger uitzag? Ontdek het op De Meijerse Museumboerderij! In dit rijksmonument ontdek je hoe men woonde, leefde en werkte op een Brabantse boerderij tussen 1900 en 1930.
Een ander historisch juweeltje dat je volgens ons niet kunt overslaan is Abdij van Berne. Deze Abdij in Heeswijk-Dinther is de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Proef daar de speciale biertjes en je dag is compleet!
Klaar voor een historische ontdekkingstocht door Brabant? Bekijk alle historische juweeltjes.