De Meierijsche Museumboerderij
Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het echte Brabantse boerenleven er vroeger uitzag? In de Meierijsche Museumboerderij ontdek je hoe er geleefd, gewoond en gewerkt werd op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1900 en 1930. Deze Meierijse boerderij, een rijksmonument, werd gebouwd op een plek waar al eeuwenlang werd geboerd. Zoals dat ging, werd deze continu aangepast aan veranderende behoeften. Een ingrijpende restauratie vond plaats in de jaren 70 van de vorige eeuw. Vervolgens werd het in 2011 officieel geregistreerd als museum.
Op de locatie tref je een drietal gebouwen aan. Gebouw 1, het museum: Het boerderijgebouw is een rijksmonument. Het is een achttiende-eeuwse boerenhoeve van het type hallehuis in een natuurlijke omgeving met erf, boomgaard en geriefhof. Zeer waarschijnlijk was de boerderij in de achttiende eeuw een hoekgevelboerderij, maar dat is later gewijzigd. Gebouw en inrichting zijn helemaal in historisch verantwoorde staat. Gebouw 2, de ‘schob’, betreft het bezoekerscentrum. De ontvangstruimte, het bezoekerscentrum en kantine, ‘de schob’, ligt naast de museumboerderij. In de vitrines en via films zie je daar veel over het boerenleven én de gewoonten en gebruiken uit die tijd.
En dan is er nog gebouw 3, de ‘karschob’. Dit gebouw ligt achter de “schob”. Het wordt vooral gebruikt voor de diverse educatieve programma’s. Daar tref je ook de historische bakoven aan waarin regelmatig lekker boerderij vloerbrood, naar oeroud recept, wordt gebakken. Naast de karschob ligt het museumterras.
Rondleidingen (via gids, op papier, met een audiotour) zijn in meerdere talen mogelijk. Het historische groenten-bloemen-hof is werkelijk een verrassing. In het seizoen verkopen ze bij dit Brabants Juweeltje trouwens heel lekkere en leuke boerderijproducten. Een aanrader!
Openingstijden
Kijk voor de actuele openingstijden van de Meierijsche Museumboerderij op de website.